2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

söndag 8 juli 2012

TA MED DIG NÅT FINT - ELLER INTE

Vi är bortbjudna på eftermiddagsfika. Det är inte varje dag vi träffar min morbror med familj, men idag är en sådan speciell dag. Då tar man naturligtvis med sig nåt fint, förslagsvis en blomma (läs blombukett, krukväxt eller liknande blomarrangemang. EN blomma är snålt tilltaget, då kan man lika gärna dyka upp med ett maskrosarrangemang). Men visst är det magert med vedertagna alternativ när man är bortbjuden? Blommor, sån där korg med kex och ost ni vet, vin eller...ja, eller vadå? I taggningsserien Konsumentinformation följer nu några välmenta förslag på attiraljer att lägga till listan Lämpliga presenter av begränsat värde att dumpa på din fika-/middagsvärd.


* Bakispåse. Ta en plastpåse från ICA/Systemet/H&M och fyll med en påse chips, en påse ostbågar (obs! ej ostkrokar!), två paket Resorb, ett par avslagna Coca-Cola, en kall pizza och om möjligt ett par-tre ispåsar.


* Vandrande pinnar. Vad hände egentligen med hajpen runt vandrande pinnar? Obegripligt nog försvann de från kartan över coola husdjur någon gång på 80-talet, närmare tidpunkt lite oklart till följd av regionala avvikelser (i Grums till exempel är de fortfarande topp-3 tillsammans med brevduva och minikor). Ett väldigt enkelt sätt att åtgärda den här oförtjänta frånvaron från husdjurstopplistan är att vi alla tar vårt ansvar och tvångsförser våra närmaste vänner med ett gäng pinnar nästa gång vi är inbjudna på grillning eller kakbuffé. Tummis på det.


* En bil eller två från Cars. Den här punkten är högst familjeanpassad. En liten nödlösning kan man säga. I vårt hem finns det oproportionerligt många bilar i olika utförande med sitt ursprung i de två Cars-filmerna. Måhända sätter någon i halsen och undrar hur tanken är att det här på något vis ska kunna matcha något av de två briljanta förslagen ovan och det är i sanning en befogad fråga. Då kommer en kontrafråga: vet ni vad en sån där liten bil kostar? Om den nya värdfamiljen lägger ut bilarna på Tradera dan efter är middagen/fikat snart finansierad.


Vad kul att kunna hjälpa till att bredda sortimentet på gå-bort-gåvor, eller hur? Men bara för att hålla entusiasmen på en lagom nivå bör man i balansmässig anda även upplysa om mindre lämpliga objekt att överlämnas i samband med ankomst till inviterare. Lämnar man något av följande uppfattas  man lätt som något av en idiot:


* Stomipåse. Det hjälper inte om man fyller den med chips, ostbågar eller ens is. Se till att få med rätt slags påse.


* Orm. Såvitt jag har förstått ger det helt fel signaler att överlämna orm, oavsett ras. Svårt att slingra sig ur när överlämnandet skett så att säga. Är också ytterst olämpligt om man gav vandrande pinnar vid senaste besöket då dessa enligt säkra källor inte är särskilt kompatibla med ringlande kräldjur.


* En sil eller två från Trainspotting. Filmmemorabilia i all ära, men det här kan slå oerhört fel. En sil med nät kan förvisso användas med fördel i köksregionerna liksom en sil i form av ett durkslag, men en sil i form av en spruta för livsfarligt knark för i regel med sig en naturlig skepsis från mottagaren. Även så om adressaten råkar ha någon slags användning av silen i sitt dagliga liv då det kan framkalla allvarliga dialektala avarter. Men det är givetvis bara en av många självklara orsaker till att inte ta med en sil eller två från Trainspotting (det finns inga andra filmer heller för den delen där silar figurerar som är lämpliga som substitut).


Skulle man trots den pedagogiska utläggningen ovan ha problem att urskilja lämpligheten i tänkt gåva av begränsat värde ber bloggen att få hänvisa till sk sunt förnuft. Tänk alltid att litet torrt djur är bättre än stort slemmigt dito och ska det vara en påse så titta alltid i nedersta lådan. I köket. 

Inga kommentarer: