2015: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2015. En text, en låt, en spellista.....
2014: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2014. En text, en låt, en spellista.....
2013: .....Spotifylista Popskolan by Nigge 2013. En text, en låt, en spellista.....
2012: .....Spotifylista Popskolan by Nigge. En text, en låt, en spellista.....

torsdag 6 september 2012

SÅ VAR DET DEN HÄR GREJEN MED DE ENERVERANDE ORDSPRÅKEN


Det var längesen jag plockade några blommor, sjöng Östen Warnebring. Det var längesen jag dissekerade några ordspråk, säger jag. Pass på, kategorier och kommentarer följa som ett brev på posten nedan:

Kategori: SMÅDJUR MED KLOR
"Tid spenderad med katter är aldrig bortkastad."
Kommentar: Det här känns ju mer som ett felaktigt påstående än ett ordspråk. Jag kan i alla fall inte vara mer oense med det här uttrycket. Finge jag bestämma skulle det förbjudas i offentliga lokaler.

Kategori: TEMPUSSTYRD
"Man är väl inte född igår."
Kommentar: Nej, det verkar väl rimligt att du inte är född igår med tanke på att du har en så pass välutvecklad kommunikativ förmåga att du i tal kan förmedla en sådan ostigt ordspråksliknande fras.

Kategori: KLASSIKER
"Hellre en fågel i handen än tio i skogen."
Kommentar: Vad är det för fågel vi pratar om här? En främmande fågel? Det är för mig helt omöjligt att föreställa hur det skulle kunna vara bättre att stå med en fågel i handen än att ha tio på behagligt avstånd i skogen. Med tanke på inflationen borde den här kanske revideras till "Hellre en famn full med fåglar än tjugosju i regnskogen." Fast kanske inte.

Kategori: SPORT
"Du missar 100% av skotten du inte skjuter."
Kommentar: Fullständigt avhängigt av vilken skotte det refereras till. Plus att man undrar lite hur man ska kunna träffa skotten ifråga om man skjuter den. Alltså träffa som i träffa och inte träffa som i skjuta. Bara för att man träffar John Hannah på romantisk filmpromenad med Gwyneth Paltrow betyder det ju inte att man vill skjuta honom. Då missar jag hellre 100% av skotten och tar amerikanskan för hon verkar ju inte omfattas av ordspråket över huvud taget.

Kategori: PARAFRASERAD KLASSIKER
"Bättre lyss till den sträng som brast, än att aldrig stämma en gitarr."
Kommentar: Eller så kan man tänka sig att det får bära eller brista när man i sträng ton stämmer gitarren på flera miljoner. Vadå? Det var faktiskt ordspråket som började.

Kategori: MEN DEN ÄR JU LITE FYNDIG I ALLA FALL OCH BEHÖVER INTE BLI FÖREMÅL FÖR TILLINTETGÖRANDE DISSEKTION
"Man lär så länge man har elever."
Kommentar: Den enda omedelbara invändningen torde väl vara att den här verkar vara förbehållen lärarskrået. Fast å andra sidan kan kreti och pleti och många av deras kusiner kalla sig lärare nu för tiden. Man lär ha elever för att lära sig som lärare fast man mest ska lära ut. Så att säga.

Herrejösses vad utmattande. Jag får be att urskulda mig för de ordvitsande friheterna ovan. Kan liksom inte låta bli när andan faller på. Imorgon kanske det blir nåt lika oviktigt, fast utan lek med ord. Räkna dock med att det blir en hel del ord. Word på den. Över och ut.

Inga kommentarer: